Tort wiśniowy


A teraz przepis na mój debiutancki tort. Jest niezwykle prosty (robiłam go po raz pierwszy i w razie wpadki nie chciałam zmarnować zbyt wielu składników;), ale zarazem smaczny.

Składniki (tortownica 26 cm):

biszkopt:

6 jaj (osobno białka i żółtka)
1 szkl. cukru
3/4 szkl. mąki pszennej
3-4 łyżeczki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wymieszać mąkę, kakao i proszek. Białka ubić mikserem, dodać cukier (cały czas miksując). Następnie ubijając dodawać po 1 żółtku. Do masy dodać pozostałe składniki, wymieszać. Wylać na tortownicę posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Piec ok. 40 min. (w moim piekarniku trwało to tylko 25 min., dlatego warto sprawdzić patyczkiem). Po upieczeniu ostudzić i przekroić na 3.

Masa:

750 g serka mascarpone
10 żółtek
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
300 ml wiśniówki (może być mniej)
30 dag wiśni drylowanych

Zółtka ubić z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodać serek i zmiksować. Biszkopty nasączyć wiśniówką. Posmarować biszkopt 1/3 masy, nałożyć połowę wiśni, przykryć drugim biszkoptem, nałożyć kolejną warstwę masy oraz wiśnie, przykryć kolejnym blatem ciasta. Pozostałą masą posmarować brzegi oraz wierzch tortu.
Do dekoracji użyłam listków z czekolady, płatków migdałowych oraz bitej śmietany, ale wszystko zależy od wyobraźni oraz czasu jaki poświęci się na przygotowanie tego tortu. Przed podaniem wstawić do lodówki na co najmniej 2 godz.

Enjoy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>