Ciacho z masą cytrynową


Masa wykorzystana w tym cieście idealnie nadaje się do przekładania wafli:)A jeżeli chodzi o spód to jest to mniej kaloryczna wersja ciemnego ciasta biszkoptowego:)

Składniki (blacha 20×35 cm):

ciasto:

6 jaj (osobno białka i żółtka)
1 łyżeczka cukru wanilinowego
niecała, płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mąki
3 budynie czekoladowe (z cukrem)
1/2 szkl.cukru

masa:

2 kisiele i 1 galaretka (ja użyłam cytrynowych, ale smak może być dowolny- według upodobania)
20 dag margaryny do pieczenia

Białka ubijamy, miksując dodajemy cukry i żółtka. Mąkę, proszek oraz budynie dodajemy do masy, mieszamy. Pieczemy ok. 25-30 min. w 200 st. Przekrajamy na 2.
Masa:Kisiele rozrobić w 1/2 szkl. wody (jeżeli kisiele są bez cukru, należy posłodzić-ja dałam 4 łyżki cukru, żeby nie było za słodko:)Zagotowujemy 1 i 1/2 szkl.wody i wlewamy kisiel, znowu zagotowujemy,ściągamy z palnika. Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szkl. wody i wlewam ją do kisielu wraz z roztopioną margaryną. Dokładnie mieszamy i czekamy aż trochę stężeje. Przekładamy biszkopt, dekorujemy (ja użyłam białej i gorzkiej czekolady). Gotowe:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>