Ciasto czekoladowo-gruszkowe


Jesienne smaki:)

Składniki (forma keksowa):

200 g margaryny (należy ją wcześniej wyciągnąć z lodówki, żeby była miękka)
175 g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
mniej niż 1/2 łyżeczki cynamonu
3 duże jajka
150 g mąki
100 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g gorzkiej czekolady
4 małe, twarde gruszki

Wykonanie:

Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w niezbyt drobną kostkę. Czekoladę posiekać na małe kawałeczki.
Cukier wymieszać z cynamonem, cukrem wan. i jajami-utrzeć na pienistą masę. Margarynę ubić mikserem, dodawać porcjami masę jajeczną, cały czas miksując. Po powstaniu kremowej masy-dodać mąki i proszek-wymieszać. Dodać gruszki i czekoladę i znowu wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec 50 min. w 200 st. (jeżeli wierzch zbyt szybko się zarumieni, przykrywamy ciasto folią aluminiową i dalej pieczemy).
Na koniec możemy posypać cukrem pudrem i gotowe:)

Żródło przepisu: Ciasta Domowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>