Karpatka


Ciasto (25×35 cm):

5 jaj
1 szklanka wody
1/2 kostki margaryny
1 szkl. mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Wodę z margaryną zagotować. Na gotujący się płyn sypać mąkę, ciągle mieszając. Gotować ok.2 min. Gdy ciasto odstaje od garnka i łyżki-odstawić do wtygnięcia. Do zimnego ciasta (miksując)dodawać kolejno po jednym jajku, proszek i szczyptę soli. Upiec 2 placki (30 min.w 180 st.).

Krem (wersja łatwa):

masło
450 ml mleka
budyń waniliowy (bez cukru)
1 szkl. cukru pudru

Budyń ugotować, ostudzić. Utrzeć masło z cukrem, dodać budyń- zmiksować na krem.

Krem II:

1/2 l mleka
2 żółtka
1 szkl. cukru
1 kostka margaryny
2 łyżki mąki
2 łyżki mąki ziemn.
olejek migdałowy

Mleko zagotować z cukrem. Na gotujący płyn wlać rozpuszczoną w mleku mąkę, gotować 2 min., ostudzić. Margarynę utrzeć z żółtkami dodając zimną masę. Wszystko utrzeć na biały krem dodając odrobinę olejku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>