Muffiny śmietankowe z nutellą i pomarańczowe z kandyzowaną skórką i czekoladą


Ostatnio zrobiłam muffinki po dłuższej przerwie (piekłam je w maju) i cieszyły się takim powodzeniem, że musiałam upiec kolejną partię:)

Ciasto podstawowe (tym razem z mniejszą ilością oleju – 3 łyżki) prezentowane w poprzednim wpisie podzieliłam na 2 części. Do jednej części wlałam odrobinę aromatu śmietankowego, wypełniam silikonowe foremki do 1/3 wysokości, nałożyłam po małej łyżeczce nutelli i dołożyłam ciasta do 3/4 wysokości. Piekłam 20 min. do suchego patyczka, a następnie udekorowałam mleczną czekoladą (4 kostki) rozpuszczoną w odrobinie mleka i mielonymi migdałami.
Do drugiej części ciasta dodałam aromat pomarańczowy na bazie spirytusu, mieszaną kandyzowaną skórkę (pomarańczową, cytrynową i wiśniową – taką jaką dodaje się do keksów) oraz drobno pokrojoną gorzką czekoladę. Ozdobiłam lukrem (odrobinka wody + trzy czubate łyżeczki cukru pudru+ odrobina soku z cytryny) i różowymi wiórkami kokosowymi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>