Babka marmurkowa

Szybka, prosta i smaczna. Robiłam ją już kilka razy i zawsze wychodzi:)

Składniki:

250 g mąki pszennej

250 g masła lub margaryny do pieczenia

250 g cukru pudru

4 żółtka i 4 białka

1 łyżka cukru z wanilią

sok z 1/2 cytryny

2 czubate łyżeczki kakao

łyżka startej skórki pomarańczowej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać kakao- wymieszać. Do drugiej dodać skórkę z pomarańczy. Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po 1 żółtku i dalej ucierać. Wsypać cukier puder, cukier z wanilią, wlać sok z cytryny- ucierać do momentu połączenia składników na jednolitą masę. Dodać ubite białka- wymieszać. Masę podzielić na 2: do jednej wsypać mąkę z kakao, a do drugiej mąkę ze skórką pomarańczową i wymieszać. Do formy keksowej (u mnie 27 x 10 cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą wlać najpierw jedną a potem drugą masę. Piec 1 godz. w temp. 180 st. :)

Przepis: „Kuchnia Polska- dania na każdą okazję”.

4 myśli nt. „Babka marmurkowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>