Babka korzenna

Jak do tej pory chyba moja ulubiona:) Mięciutka i pięknie pachnąca o wyczuwalnej cytrynowej nucie.

Składniki:

230 g margaryny do pieczenia

230 g cukru pudru

250 g mąki pszennej

4 duże jajka

skórka starta z 1 sparzonej cytryny

sok wyciśnięty z 1 cytryny

1 łyżka cukru z wanilią i kardamonem

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

20 g (1 opakowanie) przyprawy korzennej

Wykonanie:

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Margarynę utrzeć, po czym dodawać kolejno po 1 żółtku i dalej ucierać. Wsypać cukier puder i cukier z wanilią wciąż ucierając. Na koniec wlać sok z cytryny i dodać startą skórkę- utrzeć do połączenia wszystkich składników (nie dłużej). Do masy wsypać mąkę z proszkiem- wymieszać, a następnie dodać przyprawę i znowu wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Ciasto wyłożyć do formy posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą, wyrównać, zrobić nacięcie przez środek. Piec do suchego patyczka (ok. 1 godz. w temp. 180 st.).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>