Śmietanowiec Straciatella

Pychotka-delikatny i mięciutki, jeszcze lepszy niż poprzednia wersja:)

Składniki (blacha 26 x 41 cm):

3 szklanki mąki

1/2 szklanki cukru

1 łyżka cukru z wanilią

5 żółtek

1 margaryna do pieczenia

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki posiekać, zagnieść i włożyć na pół godz. do lodówki.

Masa:

5 białek

pół szklanki cukru

1, 2 l śmietany 12%

2 budynie waniliowe z cukrem

1 czekolada deserowa pokrojona na małe kawałeczki

Białka ubić, stopniowo dodawać cukier, a następnie budynie. Wlewać po 1 śmietanie- delikatnie mieszać. Dodać czekoladę- wymieszać.

Na blachę pokrytą papierem do pieczenia wyłożyć 2/3 ciasta, wlać masę, wyłożyć lub zetrzeć pozostałe ciasto. Piec 45 min. w 180 st.

Przepis (tylko odrobinkę zmodyfikowany): przepisnaciast.blox.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>