Inwalida

Ciasto niespodzianka-wszyscy wyczuwają w nim orzechy włoskie, mimo że ich tam nie ma;)

Składniki (blacha 25 x 37 cm):

500 g mąki pszennej tortowej

2 jajka

100 g margaryny

3 łyżki miodu

2 łyżeczki sody

200 g cukru pudru

Wszystkie składniki posiekać, zagniatać, aż ciasto będzie gładkie i włożyć do lodówki na ok.1 godz. Po tym czasie podzielić na 3 części i upiec 3 placki (piec ok.15 min. w temp. 200 st.). Blachy wyłożone papierem do pieczenia wylepiamy cieniutką, prawie przezroczystą warstwą ciasta.

krem:

1 szkl. mleka

100 g cukru

1 łyżka mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

120 g margaryny do pieczenia

1 łyżka cukru z wanilią

Do połowy szklanki mleka dodajemy mąki, mieszamy. Resztę zagotowujemy z cukrem, powoli dolewamy mleko z mąkami, energicznie mieszając. Ściągamy z ognia i studzimy. Margarynę ucieramy, stopniowo dodając przestudzony budyń.

Dodatkowo:

1 kg jabłek obieramy, myjemy i ścieramy  na grubych oczkach-podsmażamy, dodajemy galaretkę pomarańczową rozpuszczoną w 1/2 szkl. wrzątku.

Polewa: 1 tabliczka czekolady deserowej rozpuszczonej z kilkoma łyżkami mleka.

Przełożenie: ciasto-krem-ciasto-masa jabłkowa-ciasto-polewa.

Przepis (trochę zmodyfikowany): „103 ciasta siostry Anastazji”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>