Muffinki czekoladowo-korzenne z powidłami śliwkowymi

Z najlepszymi życzeniami noworocznymi:) Babeczki bardzo mięciutkie, aromatyczne i…nie pękają na wierzchu:) Przepyszne!

Składniki (15 sztuk):

110 g mąki pszennej tortowej

2 łyżeczki cynamonu

1 łyżka przyprawy do piernika

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

100 g margaryny do pieczenia

50 g gorzkiej czekolady

2 łyżki kakao

2 jajka

100 g cukru

1 łyżeczka aromatu waniliowego

1/2 szklanki śmietany 12%

powidła śliwkowe

Wykonanie:

Mąkę, cynamon, przyprawę, sodę i proszek wymieszać. W garnku roztopić margarynę, zdjąć  ognia, wsypać pokrojoną czekoladę- mieszać do rozpuszczenia. Dodać kakao i ponownie wymieszać, leciutko ostudzić. Jajka i cukier zmiksować, dodać aromat oraz czekoladę i jeszcze raz dokładnie zmiksować. Na przemian dodawać po łyżce śmietany i mąki z przyprawami mieszając łyżką.

Papilotki wyłożyć ciastem do połowy, nałożyć małą łyżeczkę powideł, przykryć ciastem (tak, żeby sięgało do 3/4 wysokości papilotki), wyrównać powierzchnię. Piec 20 min. w temp. 180 st. (do suchego patyczka). Posypać cukrem pudrem.

Przepis (po drobnych modyfikacjach): www.mojewypieki.com

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>