Chocolate chip muffins

Ostatnio jestem miłośniczką wypieków „na dwa kęsy”, które świetnie nadają się na podwieczorek lub drugie śniadanie. Dzisiaj przedstawiam muffinki z kawałkami czekolady i lekko cytrynową nutą…jeszcze cieplutkie:)

Składniki (16 sztuk):

200 g mąki pszennej tortowej

100 g cukru

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

250 ml śmietany 12%

75 g roztopionej i przestudzonej margaryny do pieczenia

1 jajko

50 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady

skórka starta z 1/2 sparzonej cytryny

2 łyżeczki soku z cytryny

Wykonanie:

Do miski wlewamy śmietanę, dadajemy jajko-mieszamy, dolewamy przestudzoną margarynę i znowu mieszamy. W drugiej misce łączymy mąkę z proszkiem, cukrem i sodą. Do mokrych składników stopniowo wsypujemy suche, cały czas mieszając, aż pozbędziemy się wszelkich grudek. Na koniec wsypujemy czekoladę, dodajemy skórkę i sok-mieszamy. Ciasto wykładamy do 3/4 wysokości papilotek. Pieczemy do suchego patyczka (ok.25 min. w 180 st.), dowolnie dekorujemy (ja posypałam cukrem pudrem:) Smacznego!

3 myśli nt. „Chocolate chip muffins

  1. ~robalica

    Nie rozumiem sensu rozpuszczania margaryny – margaryna to tłuszcz roślinny sztucznie utwardzony, dlatego jeśli mamy ją rozpuszczać to lepiej już użyć po prostu oleju (najlepiej jak wybierzemy rzepakowy – ma najlepszy skład tłuszczowy)

    Odpowiedz
    1. k. Autor wpisu

      Oczywiście, że możemy użyć oleju…pod warunkiem, że mamy go pod ręką:) Ja lubię eksperymentować, a że podawałam już przepis na muffinki z olejem-teraz chciałam spróbować innego sposobu i porównać:) Pozdrawiam!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>