Pieczone mini oponki

Oponki z ciasta drożdżowego, polane czekoladą (najlepiej mleczną, gdyż samo ciasto nie jest słodkie) i posypane wiórkami kokosowymi oraz startą białą czekoladą. Najlepsze zaraz po upieczeniu, ponieważ następnego dnia są już lekko twardawe. Polecam zrobić taką ilość, żeby od razu „się rozeszła”:)

Składniki (30 sztuk):

350 g mąki pszennej tortowej (przesianej)

160 ml ciepłego mleka

70 g cukru

20-25 g drożdży

1 jajko

szczypta soli

1 łyżka stopionego masła

Dodatkowo:

1 tabliczka czekolady mlecznej (ja użyłam gorzkiej i były za mało słodkie)

kilka łyżek słodkiego mleka zagęszczonego (takiego, którego często używa się do kawy)

wiórki kokosowe, starta biała czekolada lub inne ozdoby

Wykonanie:

Zrobić zaczyn (drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, wlać ciepłe mleko-wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 min.). Do mąki wlać zaczyn, dodać cukier, sół, jajko i ostudzone masło. Wyrabiać ok. 10 min. Odstawić pod przykryciem na 1,5 godz. Po tym czasie rozwałkować (dość grubo) i szklanką o śr. 7 cm wycinać krążki. W każdym krążku wyciąc mniejszy (najlepiej plastikową nakrętką), układać w odstępach na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na 45 min. Piec ok. 13 min. w temp. 180 st. (do zezłocenia). Po wyjęciu chwilkę ostudzić i polać czekoladą (tabliczkę łamiemy na kawałki, dolewamy trochę mleka, rozpuszczamy na małym ogniu cały czas mieszając. Jeżeli polewa jest zbyt gęsta-dolewamy tyle mleka, żeby zrobiła się lśniąca). Dowolnie ozdobić i gotowe:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>