Doughnut muffins

Wprawdzie w smaku nie przypominają naszych tradycyjnych pączków, ale i tak są bardzo smaczne:) Warto spróbować:)

Składniki (12 sztuk):

240 g mąki

180 ml maślanki lub jogurtu naturalnego (nie gęstego)

130 g cukru

1 jajko

2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

3 łyżki oleju (w oryginale jest 80 ml, ale ja dałam mniej)

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu

1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej

aromat waniliowy

marmolada

Do obtoczenia:

2-3 łyżeczki cukru

1/2 łyżeczki cynamonu

2-3 łyżki roztopionego masła

Wykonanie:

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, sodą, solą oraz przyprawami. Jajko roztrzepać, dodać cukier oraz kilka kropel aromatu i jeszcze chwilę ubijać trzepaczką. Do masy jajecznej wlać olej, a następnie dodawać na zmianę łyżkę maślanki (lub jogurtu) oraz 2 łyżki mąki i mieszać do połączenia składników. Do silikonowej formy na muffinki nakładać po niecałej łyżce ciasta (jest dosyć gęste i trzeba pomóc sobie palcami), na środek nałożyć małą łyżeczkę marmolady, przykryć resztą ciasta. Piec w temp. 170 st. ok 30 min. (do suchego patyczka). Po wyjęciu chwilkę ostudzić, a następnie polać babeczki masłem i obtoczyć w cukrze wymieszanym z cynamonem:)

Inspiracja: taste.com.au oraz Martha Stewart

Jedna myśl nt. „Doughnut muffins

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>