Serowo-waniliowe francuzy

Co zrobić z blatem ciasta francuskiego, gdy kończy się termin ważności? Oczywiście szybkie i niezawodne trójkąty:) Tym razem na waniliowo:)

Składniki (10 trójkątów 10×10 cm):

1 opakowanie ciasta francuskiego (375 g)

200 g twarożku waniliowego do serników

odrobina startej wanilii

1 jajko

cukier do posypania

Wykonanie:

Twarożek wymieszać z wanilią i jajkiem (można także dodać trochę cukru, jeśli ktoś woli słodsze nadzienie). Jeśli nadzienie jest zbyt rzadkie-dodać łyżeczkę mąki. Z ciasta wyciąć kwadraty. Na środek nakładać po 1 łyżce serka, bardzo dokładnie zlepić brzegi. Każdy trójkąt posypać odrobiną cukru. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec do zezłocenia (25-30 min. w temp. 170 st.). Gotowe:)

             

2 myśli nt. „Serowo-waniliowe francuzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>