Nadziane babeczki mlecznoczekoladowe z kardamonem i cynamonem

Słodki niedzielny podwieczorek. Babeczki są sprężyste i dosyć długo świeże:)

Składniki (20 sztuk):

160 g przesianej mąki pszennej tortowej

125 g masła

120 g drobnego cukru

3 średnie jajka

3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

200 ml śmietany 12%

1 łyżeczka mielonego kardamonu

3/4 łyżeczki cynamonu

75 g mlecznej czekolady

100 g dowolnej konfitury (mi udało się ostatnio kupić domową z dzikiej róży- 100 g owoców na 100 g produktu:))

Wykonanie:

Do mąki dodać proszek, sodę i przyprawy, wymieszać. Jajka zmiksować, wsypać cukier i dalej miksować aż masa zrobi się jaśniejsza. Do tak przygotowanych jajek dodawać na przemian mąkę i śmietanę – mieszać łyżką do połączenia składników. Masło roztopić, zdjąć z ognia i wmieszać połamaną na kosteczki czekoladę. Chwileczkę ostudzić, po czym wlać do ciasta, wymieszać. Nakładać po łyżce do foremek wyłożonych papilotkami (ja używam silikonowej na muffiny, więc papilotki nie są konieczne). Następnie dodać po pół łyżeczki nadzienia i przykryć ciastem, tak by sięgało do 3/4 wysokości foremek. Piec do suchego patyczka- ok. 20-22 min. w temp. 170 st. Po upieczeniu chwilę ostudzić i wyjąć z foremek. Gotowe:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>