Migdałowa baba drożdżowa

Zbliża się Wielkanoc, dlatego czas rozpocząć degustowanie i wybieranie wypieków, które zagoszczą na świątecznym stole. Dzisiaj baba z migdałami…niezbyt słodka, prosta i szybka w przygotowaniu. Przepis pochodzi z jakiejś gazety, ale został przeze mnie troszeczkę zmieniony.

Składniki:

210 g przesianej mąki pszennej tortowej

30 g świeżych drożdży

125 ml letniego mleka

100 g cukru

2 łyżeczki cukru z wanilią

100 g roztopionego i ostudzonego masła

100 g mielonych migdałów

kilka kropel aromatu migdałowego

3 żółtka

3 białka

100 g gorzkiej czekolady 70%

Wykonanie:

Pokruszone drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, wlać mleko, zamieszać. Posypać łyżeczką mąki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok.15 min.). Do przesianej mąki wlać zaczyn, dodać cukry, żółtka, roztopione masło oraz aromat- wymieszać drewnianą łyżką. Wsypać migdały i ponownie zamieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do ciasta. Formę na babkę posmarować masłem, oprószyć bułką tartą, a następnie wlać ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok.45-60 min.). Po tym czasie babę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec do suchego patyczka (u mnie 50 min.). Ostudzone ciasto wyjąć z formy i polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Smacznego!

 

3 myśli nt. „Migdałowa baba drożdżowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>