Babka piaskowa

Jest tak prosta, że można zrobić ją na ostatnią chwilę przed Wielkanocą:) Wesołych Świąt i smacznych wypieków!

Składniki:

250 g mąki pszennej tortowej

250 g masła lub margaryny do pieczenia

250 g cukru pudru

4 żółtka

4 białka

10 g proszku do pieczenia

sok z 1 cytryny

kandyzowana skórka pomarańczowa lub cytrynowa

1 łyżka cukru wanilinowego

Wykonanie:

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Utrzeć masło kolejno dodając po jednym żółtku, a następnie partiami wsypując cukier puder i cukier wanilinowy. Dodać posiekaną skórkę oraz sok z cytryny (ucieramy tylko do momentu połączenia składników, nie dłużej) . Wsypać mąkę, wymieszać. Ubić na sztywno białka i delikatnie wmieszać je do utartej wcześniej masy. Ciasto wyłożyć do posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy. Piec do suchego patyczka (1 godz. w temp.180 st.).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>