Drożdżówki z marmoladą i kruszonką

Upieczone z myślą o jutrzejszym śniadaniu:)

Składniki:

350 g mąki pszennej typ 650

180 ml letniego mleka

20 g drożdży

40 g cukru

1 jajko

1 żółtko (białko zostawiamy do posmarowania)

50 g roztopionego i lekko ostudzonego masła

szczypta soli

twarda marmolada wieloowocowa

Kruszonka:

50 g mąki pszennej

25 g cukru

1 łyżeczka cukru z wanilią i kardamonem

25 g zimnego masła

Wszystkie składniki kruszonki zagnieść i włożyć do zamrażalnika na ok.30 min.

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, zalać letnim mlekiem, przykryć ściereczką i odstawić na 15 min. do spienienia. Mąkę przesiać, wlać zaczyn, wsypać cukier, dodać jajka, sól oraz roztopione masło. Wyrabiać przez 15 min. do uzyskania gładkiego i lśniącego ciasta (na początku mocno się klei, ale w miarę ugniatania zaczyna odchodzić od ręki-nie trzeba dosypywać mąki). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (26 st.) do podwojenia objętości  (ok.1 godz.). Po tym czasie ciasto podzielić na 10 równych części (ok.66 g każda), rozpłaszczyć i zlepić brzegi formułując bułeczki. Układać na blaszce posypanej mąką. Ponownie odstawić do wyrośnięcia (na ok. 30 min.). Następnie w każdej kuleczce zrobić głęboki dołek (najlepiej dużą plastikową nakrętką). Nakładać po czubatej łyżeczce marmolady, posypać kruszonką i posmarować białkiem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 st. Piec na złoto (ok.18-20 min.) Smacznego!

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>