Hybryda

Skąd ta nazwa? Otóż z proporcji oraz składników oryginalnego przepisu miało wyjść coś zupełnie innego…Najpierw zabrakło mi ciasta na kruche blaty, biszkopt wyszedł zbyt cienki, a masy zrobiłam za dużo…ogólnie bałam się, że wyjdzie totalna katastrofa, ale jednak się udało…uff. Po sporych modyfikacjach i kombinacjach efekt jest naprawdę zadowalający:)

Składniki (blaszka 25 x 35 cm):

ciasto kruche:

300 g mąki pszennej

3 łyżki kakao instant

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki sody

140 g masła

2 jajka

30 g cukru pudru

Do mąki dodać pozostałe składniki, posiekać nożem i dobrze zagnieść. Zawinąć w folię i włożyć na 30 min. do zamrażalnika. Po tym czasie wyjąć i podzielić na 2 części,cienko rozwałkować i wylozyc na blaszki pokryte papierem do pieczenia. Każdy blat piec ok. 25 min. w piekarniku nagrzanym  do 170 st.

Biszkopt (wszystkie składniki potrzebne będą podwójnie, ponieważ należy upiec dwa biszkopty):

4 białka

4 czubate łyżki mąki pszennej

4 łyżki cukru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno stopniowo dodając cukier. Wsypać mąkę oraz proszek i dokładnie wymieszać. Piec 15 min. w temp. 170 st. Po wyjęciu z piekarnika powtórzyć wszystko raz jeszcze, ponieważ potrzebne są dwa biszkopty.

Masa:

3 szklanki mleka

3 żółtka

1 budyń waniliowy z cukrem

3 łyżki kakao instant

3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

110 g masła

2 i 1/4 szklanki mleka zagotować, a w pozostałym rozpuścić budyń, kakao, mąkę i żółtka. Wlewać powoli do gotującego mleka cały czas mieszając i gotować na małym ogniu do zgęstnienia (nadal energicznie mieszać). Budyń odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć i stopniowo dodawać zimny budyń. 3 łyżeczki żelatyny rozpuścić w odrobinie gorącej wody i dodać do masy, ale tylko jeżeli jest zbyt rzadka.

Dodatkowo:

kilka kostek startej białej czekolady

Przełożenie: kruchy blat-masa-biszkopt-masa-kruchy blat-masa-biszkopt (ja porwałam go na kawałki, dzięki czemu uzyskałam na wierzchu fajne łaty, ale można też zostawić w całości i położyć jeszcze jedną warstwę masy:). Posypać startą czekoladą i wstawić na kilka godzin do lodówki.

Pomysł: domowe-wypieki.blogspot.com

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>