Ciasto kakaowe ze świeżym ananasem

Składniki:

1,5 szklanki przesianej maki pszennej typ 500

6 dużych jaj

3/4 szklanki cukru

2 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

10 łyżek oleju rzepakowego

1/2 świeżego ananasa (ok.500 g)

Dodatkowo:

50 g czekolady 45% kakao

wiórki kokosowe

Wykonanie:

Ananasa kroimy w kosteczkę, zostawiamy na sitku. Mąkę przesiewamy i mieszamy z kakao, proszkiem, sodą i solą. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy po 1 żółtku nadal ubijając i stopniowo dolewając olej. Dodajemy suche składniki i dokładnie mieszamy. Wsypujemy odciśniętego z soku ananasa, znowu mieszamy. Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy do suchego patyczka ( ok.45 min.).

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej cały czas mieszając. Polewamy ciasto, wyrównujemy i posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>