Babeczki na kefirze waniliowym

Babeczek ciąg dalszy. Po wczorajszych pozostało jedynie wspomnienie, dlatego dzisiaj zrobiłam szybką powtórkę:) Tym razem wypróbowałam opcję bez jajek. Nadało to ciastu inną konsystencję-jest bardziej miękkie i wilgotne…w smaku naprawdę bardzo dobre:)

Składniki (18 sztuk):

210 g przesianej mąki pszennej

115 g cukru

55 g cukru pudru

2 łyżeczki cukru z wanilią

130 g roztopionego masła

250 ml kefiru o smaku waniliowym

1 łyżeczka sody

1 czubata łyżka dżemu truskawkowego

Mąkę przesiewamy z sodą .Masło roztapiamy i chwilę studzimy. Następnie dodajemy do niego cukier i mieszamy. Wsypujemy 1/3 mąki i znów mieszamy. Wlewamy kefir i dodajemy resztę mąki, mieszamy do połączenia (mogą powstać grudki, ale one nie przeszkadzają). Na koniec dajemy dżem, szybciutko mieszamy i wylewamy ciasto do foremek (u mnie silikonowe, nie wymagające smarowania tłuszczem). Pieczemy 20 min. w temp. 180 st. Po wyjęciu z piekarnika babeczki chwilę studzimy i dopiero potem wyciągamy je z foremek. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>