Szarlotka z poziomkową nutą

Ta szarotka zdecydowanie nie potrzebuje dodatkowej reklamy. Zapraszam do spróbowania!

Składniki (blaszka 25 x 35 cm):

280 g mąki pszennej tortowej

140 g mąki krupczatki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

150 g cukru

4 jajka

200 g masła

1,5 kg jabłek

1 kisiel o smaku poziomkowym z cukrem

5 łyżek soku z jabłek

40 g bułki tartej

Dodatkowo:

tłuszcz i bułka tarta do posypania blaszki

Wykonanie:

Do przesianych mąk dodać proszek, cukier, zimne masło oraz jajka. Wszystko posiekać i zagnieść. Połowę ciasta wyłożyć na blaszkę posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 15 min. W tym czasie jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć sok, wsypać kisiel i wymieszać. Podpieczony spód posypać bułką tartą, wyłożyć jabłka, posypać resztą bułki. Do drugiej połowy ciasta dodać kilka łyżek soku, wymieszać i wylać na jabłka. Wyrównać, piec jeszcze przez 35 min. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem:)

Inspiracja: domowe-wypieki.blogspot.com

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>