Bułeczki nadziewane pieczarkami, papryką i żółtym serem

Pyszne, mięciutkie bułeczki. Idealne na kolację…niestety pozostało po nich jedynie wspomnienie;) Polecam!

Składniki (10 sztuk):

400 g mąki pszennej typ 500

100 g mąki pszennej pełnoziaristej

30 g świeżych drożdży

1 szklanka letniej wody

1 łyżeczka soli

1 płaska łyżeczka cukru

2 łyżeczki przyprawy do pizzy

1 jajko

1 łyżka oleju rzepakowego

Dodatkowo:

750 g pieczarek

2 cebule

1 czerwona papryka

sól

pieprz

150 g startego żółtego sera

Wykonanie:

Obie mąki przesiać, dodać przyprawę do pizzy. Do 1/2 szklanki letniej wody wkruszyć drożdże, wymieszać, wlać do mąki. Dodać resztę wody, cukier, sól oraz jajko. Wlać olej. Wyrabiać ciasto do momentu, aż będzie gładkie i lśniące. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok.1 godz.). Po tym czasie ciasto podzielić na 10 części (po ok.80 g). Każdą część rozwałkować na okrąg, na jedną połowę nałożyć nadzienie oraz starty ser przykryć drugą połową,zlepić brzegi. Tak przygotowaną bułeczkę wyłożyć (złączeniem do dołu) na blaszkę posypaną mąką. Odstawić pod przykryciem na 25 min. Posmarować odrobiną mleka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok.25 min. Po wyjęciu chwilkę ostudzić i podawać ciepłe. Smacznego!

Nadzienie: Cebule obrać i pokroić w krążki. Każdy krążek podzielić na 4 części, posolić, odstawić. Paprykę umyć, wydrążyć, pokroić w kosteczkę. Pieczarki obrać,pokroić w kosteczkę, zalać odrobiną wody. Dusić przez 15 min.,następnie dodać cebule, a po kolejnych 15 min. wrzucić paprykę. Dusić jeszcze 15 min.,doprawić solą i pieprzem. Trzymać na małym ogniu 5 min. Po tym czasie zdjąć pieczarki z palnika i w razie potrzeby odcedzić nadmiar płynu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>