Kruche ciasto z pianką i porzeczkami

Miał być dalszy ciąg wypieków z jagodami, ale niestety nie dowieziono ich dziś do sklepu i musiałam całkowicie zmienić koncepcję (byłam bardzo rozczarowana i mam nadzieję, że jeszcze tego lata wykorzystam przygotowany już przepis). Postawiłam na porzeczki i przepis, który pojawił się już na wielu blogach w wersji z malinami. Jak dla mnie ciasto jest dobre (choć nie wybitne),spód jest bardzo kruchy, pianka (po małej modyfifkacji)  nie jest zbyt słodka, a porzeczki dodają lekko kwaskowatego smaczku. Można je wykonać z dowolnymi owocami (malinami, jagodami,truskawkami lub jeżynami).

Składniki (blaszka 22,5 x 27,5 cm):

1,5 szkl. mąki pszennej tortowej

1 szkl. mąki krupczatki

200 g zimnego masła

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki cukru pudru

5 żółtek

Wszystkie składniki posiekać i zagnieść, podzielić na 2 (jedną połowę włożyć na 30 min. do lodówki, a drugą do zmrażalnika). Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem i podpiec przez 15 min. w temp. 180 st. Wyciągnąć z piekarnika, ostudzić.

Pianka:

5 białek

150 g cukru pudru

2 łyżki cukru z wanilią

2 budynie śmietankowe bez cukru (po 40 g każdy)

10 łyżek oleju

Dodatkowo:

400 g owoców

Zimne białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukry oraz budynie. Powoli wlewać olej i miksować do połączenia składników.

Na podpieczony spód wyłożyć białka, wyrówać, wyłożyć owoce i zetrzeć na tarce resztę ciasta. Piec 30 min., posypać cukrem pudrem i gotowe:)

Inspiracja: Moje Wypieki

 

 

Jedna myśl nt. „Kruche ciasto z pianką i porzeczkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>