Drożdżówki z malinami wg. Magdy Gessler

Były już truskawki, jagody i porzeczki, a teraz kolej na maliny. W końcu trzeba korzystać z letniego sezonu. Przepis już od jakiegoś czasu znajdował się w moim zeszycie i wreszcie doczekał się realizacji. Plusem jest to, że ciasto wyrasta tylko raz przez co skraca się czas oczekiwania:)Bułeczki są mięciutkie i delikatne. Mocno napakowane owocami. Polecam!

Składniki (10 sztuk):

340 g mąki pszennej (u mnie typ 500)

100 ml mleka

20 g drożdży (w oryginale było 10 g, ale obawiałam się, że może to być za mało)

80 g masła

4 żółtka

4 łyżki cukru

Dodatkowo:

500 g malin

cukier

białko do posmarowania bułeczek

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, wlać letnie mleko, wymieszać i odstawić pod przykryciem na 10 min. W tym czasie sklarować masło (roztopić i gotować ok.5 min. na najmniejszym ogniu). Żółtka utrzeć z cukrem i wlać do zaczynu delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Wsypać połowę przesianej mąki cały czas mieszając. Następnie powoli wlewać  ostudzone masło. Mieszać do połączenia składników. Wsypać resztę mąki i wyrabiać  ręką ok. 10 min. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1 godz. w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto podzielić na 10 części (ok. 60-gramowych), każdy kawałek rozwałować, nałożyć na środek 7 malin, posypać łyżeczką cukru i zlepić. Układać (złączeniem do dołu) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować wierzch białkem. Piec ok. 15-20 min. w temp.180 st.

8 myśli nt. „Drożdżówki z malinami wg. Magdy Gessler

  1. ~Joasia

    Wczoraj zrobiłam te drożdżóweczki i są wyśmienite. Zrobiłam część z malinami (trzeba dodać dużo cukru bo są dość kwaśne) i z wiśniami. Z wiśniami mi bardziej smakowały :) W każdym razie przepis jest super ale do ciasta lepiej dodać troszkę soli, jest wtedy smaczniejsze :)

    Odpowiedz
    1. k. Autor wpisu

      Rzeczywiście,ja też uważam,że maliny są dość kwaśne.Ciasto na te drożdżówki jest naprawdę pyszne.Cieszę się,że smakowały:)Dziękuję za komentarz i radę:)Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz
  2. ~Natalia z Wonnego Wzgórza

    W tym roku na Wonnym Wzgórzu króluje kuchnia malinowa, bo maliny bardzo obrodziły i jeszcze wciąż rodzą. Dzisiaj po zebraniu kolejnej miski postanowiłam upiec drożdżówki i znalazłam Twój przepis. Wyszły pyszne, a przepis jest łatwy i szybki. Zazwyczaj piekłam je nieco inaczej, ale ze względu na złamaną nogę (nie mogę długo być w kuchni) wybrałam właśnie ten przepis. Pozdrawiam!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>