Ucierane babeczki waniliowe z malinami i białą czekoladą

Puszyste i mięciutkie babeczki wykonane na bazie przepisu na ciasto ucierane.  Słodycz białej czekolady przełamana lekko kwaskowymi malinami. Idealne na pożegnanie sezonu letniego:) Pychotka;)

Składniki (18 sztuk):

200 g mąki pszennej tortowej

200 g masła

160 g cukru

1 budyń waniliowy (64 g)

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

4 jajka

szczypta soli

maliny

biała czekolada

Wykonanie:

Mąkę przesiać z budyniem i proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć w makutrze na puszystą masę, dodać trochę soli i nadal ucierając wsypywać partiami cukier. Wbijać po jednym jajku i nadal ucierać (masa nie będzie jednolita). Wsypywać po trochę mąki i mieszać łyżką tylko do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto nakładać po 1 łyżce do papilotek bądź silikonowej formy na muffinki, wyrównać wierzch. Obrane i przekrojone na pół maliny wykładać na ciasto brzuszkiem do spodu (jeżeli maliny są małe można całą delikatnie wcisnąć w ciasto otworkiem po szypułce do góry). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 st. przez ok. 22-23 min. (do suchego patyczka). Po upieczeniu ostudzić na kratce i polać białą czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Smacznego!

2 myśli nt. „Ucierane babeczki waniliowe z malinami i białą czekoladą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>