Drożdżówki ze śliwkami i jabłkami posypane cynamonem

Nadchodzą jesienne smaki:)

Składniki (9 sztuk):

2 szklanki przesianej mąki pszennej typ 500

3/4 szklanki letniego mleka

15 g drożdży

1 jajko

3 łyżki cukru

szczypta soli

łyżka oleju

Dodatkowo:

kilka śliwek (umytych i bez pestek)

duże jabłko (obrane i starte na tarce o grubych oczkach)

cynamon

brązowy cukier

cukier puder

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i zalać połową mleka, wymieszać, odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 10 min. Mąkę przesiać, dodać resztę cukru, sól, jajko i zaczyn. Wyrabiać przez 10 min., po czym odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę. Śliwki umyć, usunąć pestki. Każdą przekroić na pół, a połówki jeszcze na 3 części. Jabłko zetrzeć. Wszystkie owoce posypać brązowym cukrem i cynamonem. Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 części (ok.57 g każda) i formować placuszki. Układać na blaszce posypanej mąką. Na każdym kawałku odcisnąć kółko szklanką, nałożyć po 3 kawałki śliwek (skórką do dołu), i trochę startych jabłek. Blaszkę przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 -40 min. Po tym czasie włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 22 min. w temp. 180 st. Po wyjęciu ostudzić na kratce, posypac cukrem pudrem i skonsumować ze smakiem:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>