Korzenne ciasto dyniowe z suszonymi morelami

Pierwszy raz sięgnęłam po dynię i jestem bardzo zadowolona z efektu:) Ciasto jest wilgotne, mięciutkie, bardzo aromatyczne i naprawdę pięknie pachnie.
Tym wpisem kontynuuję „Akcję miodem płynącą” oraz dołączam do akcji „Halloween 2013″ i „Dynia 2013″:)

Składniki (keksówka):

2 szklanki mąki pszennej tortowej
1/2 szklanki drobnego brązowego cukru
1,5 płaskiej łyżeczki sody
szczypta soli
1 łyżka cynamonu
2 łyżki przyprawy do piernika
1/2 szklanki posiekanych suszonych moreli
3 jajka
1/2 szklanki oleju rzepakowego
2 łyżki miodu
1 szklanka pure z dyni

Wykonanie:

Pure z dyni (przygotowałam dzień wcześniej):
Dynię (u mnie 1,6 kg) przekroić na pół, wydrążyć, pokroić na mniejsze kawałki i obrać, a następnie zawinąć w folię aluminiową po czym wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 60 min. Po wyjęciu ostudzić i zblendować. Z mojej dyni wyszło gęste pure, ale gdyby ktoś natrafił na taką, która jest bardziej wodnista, wtedy pure należy postawić na małym ogniu i odparować nadmiar płynu. Z tej ilości dyni wyszły mi 3 szklanki- 1 zostawiłam do ciasta, a pozostałe spasteryzowałam w słoiczkach.
Ciasto:
Wszystkie suche składniki mieszamy w jednej misce, odstawiamy. Do drugiej wbijamy jajka, dodajemy pure, olej oraz miód- dokładnie mieszamy. Następnie do suchych składników wlewamy mokre, mieszamy tylko do połączenia, wlewamy masę do keksówki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 1 godz. i 15 min. Ciasto studzimy i gotowe:)

Embed_skhcvwv82o46wmcnjs9bp3idmjxf7gzz          Dynia 2013

3 myśli nt. „Korzenne ciasto dyniowe z suszonymi morelami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>