Ultraprosta babka marchewkowa

Pyszna, mięciutka i wilgotna. Do tego ma piękny jesienny kolor:) Jedyny nakład pracy jaki trzeba włożyć w jej przygotowanie to tarcie marchwi:) Polecam!

Składniki:
250 mąki pszennej tortowej
220 g cukru pudru
30 g drobnego brązowego cukru
4 jajka
1 łyżka proszku do pieczenia
200 ml oleju rzepakowego
250 g drobno startej surowej marchwi
50 g gorzkiej czekolady

Wykonanie:
Mąkę wymieszać  z proszkiem. Jajka zmiksować i cały czas miksując dodawać partiami cukier, a następnie powoli wlewać olej. Wsypywać po trochę marchwi, delikatnie mieszając. Następnie partiami dodawać mąkę również delikatnie mieszając. Ciasto wlać do foremki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą . Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec ok. 50 min. (do suchego patyczka). Po wyjęciu ostudzić i polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Smacznego! 

przepis: ugotujmyto.pl

2 myśli nt. „Ultraprosta babka marchewkowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>