Ciasto mocnoczekoladowe

Czym zakończyć Stary i przywitać Nowy Rok? Decyzja padła na coś co nie wymaga godzin spędzonych w kuchni, a mimo to efekt jest znakomity:) Pyszne, aromatyczne ciasto z czekoladą (bez której dzień jest dla mnie stracony;). Szukałam przepisu, który koniecznie zawiera śmietanę, ponieważ pamiętam, że dzięki niej babeczki czekoladowe, które kiedyś robiłam bardzo długo zachowały świeżość i były cudownie sprężyste. Tak samo jest w tym przypadku. Jak zwykle gorąco polecam!

Składniki (keksówka):

2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 szklanka śmietany 10%
2 jajka rozmiar L
2/3 szklanki cukru
trochę mniej niż 1/2 szklanki oleju rzepakowego
3 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
60 g poszatkowanej gorzkiej czekolady (60% kakao)

Wszystkie suche składniki (oprócz czekolady) wymieszać w misce, odstawić. Do drugiej miski wlać śmietanę, olej oraz wbić jajka, krótko zmiksować do połączenia składników. Wsypać mąkę-wymieszać łyżką na jednolite ciasto. Wsypać poszatkowaną czekoladę, znowu wymieszać. Ciasto wyłożyć do keksówki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec do suchego patyczka (u mnie ok. 50-55 min.) Po wyjęciu ostudzić i dowolnie ozdobić (lub nie;). Smacznego!

Inspiracja (z małymi modyfikacjami): www.pieczarkamysia.pl

Jedna myśl nt. „Ciasto mocnoczekoladowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>