Zebra z colą

Klasyczna zebra, której jak do tej pory nie miałam okazji upiec. Dzisiaj nadrabiam zaległości:) Zamiast gazowanej wody lub oranżady użyłam coli. Wyszła naprawdę smaczna. Jedyny minus to to, że trzeba mieć trochę cierpliwości wylewając ciasto porcjami na blaszkę:)

Składniki:

2,5 szkl. mąki pszennej tortowej
250 g margaryny do pieczenia
1 (niecała) szkl. drobnego cukru trzcinowego
1 opakowanie cukru z wanilią
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jaj
200 ml coli
2 łyżki kakao
2 łyżki mąki

Wykonanie:

Margarynę rozpuszczamy na małym ogniu, odstawiamy. Mąkę mieszamy z proszkiem. W drugiej misce ucieramy jajka z cukrem na puszysty krem, następnie stopniowo dolewamy na zmianę margarynę i colę. Wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy łyżką. Masę dzielimy na 2 (do jednej porcji wsypujemy kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki). Ciasto wylewamy na blaszkę posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą (raz łyżkę jasnej masy, a raz ciemnej). Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy do suchego patyczka (ok.45 min.). Smacznego!

Składniki:

3 myśli nt. „Zebra z colą

  1. ~upieczona

    Proszę się nie bać,ja piekłam to ciasto po raz pierwszy i nie było żadnego zakalca.Do tego wszystkim smakowało i nie ma po nim śladu:)Jedyne co zrobiłam trochę inaczej to to,że po wlaniu połowy margaryny i połowy coli przestałam miksować i resztę wymieszalam łyżką,bo masa za bardzo chlapała.Pozdrawiam!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>