Drożdżówki z marcepanem

Dawno nie robiłam drożdżóweczek, a przecież ciasto drożdżowe należy do moich ulubionych…szkoda tylko, że jest takie czasochłonne:)

Składniki (10 sztuk):

280 g przesianej mąki pszennej tortowej
20 g świeżych drożdży
150 ml letniego mleka
50 g cukru
1 duże jajko
30 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
szczypta soli
kilka kropelek aromatu migdałowego
masa marcepanowa (sposób na domową masę można znaleźć przy przepisie na szarlotkę z marcepanem)

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, wlać letnie mleko, wymieszać i odstawić na chwilę w ciepłe miejsce. Do przesianej mąki wlać rozczyn, dodać cukier, sól, jajko. Zagniatać ok. 5 min. Po tym czasie wlać masło i dalej ugniatać aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (gdyby za mocno się kleiło można dosypać trochę mąki. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (u mnie 1 godz.). Po tym czasie podzielić na 10 58-gramowych kul, każdą rozpłaszczyć, nałożyć kulki uformowane z masy marcepanowej, zamknąć bułeczki i ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 min. do wyrośnięcia, posmarować roztrzepanym jajkiem lub odrobina mleka i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec ok.18-20 min do zrumienienia wierzchu. po wyjęciu ostudzić na kratce. Smacznego!

Źródło: Moje Wypieki

Jedna myśl nt. „Drożdżówki z marcepanem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>