Babka cytrynowa

Ciasto, które robi się dosłownie pół godzinki+czas pieczenia. Do kawki -idealne:)

Składniki:

250 g mąki pszennej tortowej
250 g cukru pudru
250 g margaryny do pieczenia lub masła

4 jajka
1 cytryna

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Cytrynę sparzyć,zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę.Dodawać po 1 żółtku nadal ucierając.  Wlać sok, wsypać skórkę, proszek i mąkę.Wymieszać.Białka ubić. Delikatnie połączyć z resztą składników.Ciasto wyłożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem. Piec w  temp.180 st.do suchego patyczka (ok.40-45 min.). Smacznego!

2 myśli nt. „Babka cytrynowa

Odpowiedz na „~ObżarciuchAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>