Ciasto biało-żółte z karmelizowanymi płatkami migdałów

Ciasto biało-żółte

Kolejne ciasto „babkowe”-bardzo smaczne i proste w wykonaniu. Oczywiście dla mnie najsmaczniejsza jest posypka-pychotka:)

Składniki (keksówka):

Polewa:

50 g masła
50 g cukru
1 łyżka cukru z wanilią
60 g płatków migdałów

Białe ciasto:

75 g margaryny do pieczenia
125 g cukru
1 łyżka cukru z wanilią
4 białka
150 g mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g wiórków kokosowych (ja pominęłam)

Żółte ciasto:

50 g cukru
25 g margaryny
1 łyżka cukru z wanilią
4 żółtka
100 g mąki pszennej tortowej
1 torebka budyniu waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Polewa:

Masło rozpuścić, dodać cukry i migdały-wymieszać cały czas podgrzewając. Odstawić do wystygnięcia.

Białe:

Utrzeć margarynę z cukrami. Stopniowo dodawać białka. Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać do masy- wymieszać, wsypać wiórki-wymieszać. Przelać do formy posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą.

Żółte:

Margarynę utrzeć z cukrami, dodawać po 1 żółtku ucierając. Mąkę wymieszać z proszkiem i budyniem, dolać odrobinę mleka-wymieszać (ciasto ma ciężko odchodzić od łyżki). Żółte wyłożyć na białe, wyrównać. Posmarować polewą. Piec do suchego patyczka (ok. 45 min. w temp.180 st.).

Źródło:Ciasta domowe nr 35 rok 1994

Jedna myśl nt. „Ciasto biało-żółte z karmelizowanymi płatkami migdałów

Odpowiedz na „~ginAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>