Makowa babeczka z polewą czekoladową o smaku Irish Coffee

Makowa babeczka

Bardzo dobra babka-mięciutka i puszysta. Mimo, że nie lubię maku uważam, że jest smaczna i godna polecenia. Niestety w te Święta przegrywa z ciastami przekładanymi;)

Składniki (forma z kominem):

3/4 szklanki maku mielonego250 g margaryny do pieczenia
1 szklanka mąki pszennej tortowej
150 g cukru
1 łyżka cukru z wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka (osobno białka i żółtka)
kilka kropel aromatu waniliowego
szczypta soli

Polewa:

100 g czekolady z nadzieniem o smaku Irish Coffee

Wykonanie:

Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po 1 żółtku wciąż ucierając. Wlać aromat- utrzeć. Mąkę wymieszać z proszkiem i makiem, dodawać do masy mieszając do połączenia składników. Białka ubić ze szczyptą soli. Wmieszać delikatnie do ciasta. Przełożyć do foremki wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Piec ok. 45 min. w temp. 180 st. Po ostudzeniu polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej (ja wybrałam czekoladę o smaku Irish Coffee i naprawdę dodała ona fajnego smaku i zapachu;)

Inspiracja:babeczka.zuzka.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>