Proste ciasto jogurtowe na spodzie z biszkoptów bezglutenowych

Pierwszy wpis po bardzo długiej nieobecności. Przepis, który zainaugurował moją działalność w nowej kuchni, a że czas to towar deficytowy, ciasto jest mego proste i szybkie w przygotowaniu. Możliwa wersja klasyczna lub bezglutenowa:)

Wesołego Alleluja!

ciasto jogurtowe

Składniki:
3 jogurty typu greckiego (400 g)
7 żółtek
7 białek
2 budynie śmietankowe (bez glutenu lub normalne, dla tych którzy nie muszą uważać:)
1/2 szklanki oleju
2 paczki okrągłych biszkoptów (znów do wybory wersja normalna lub bezglutenowa:)
1 szklanka brązowego cukru
płatki migdałowe lub wiórki czekoladowe do posypania

Przygotowanie:
Zmiksować jogurty z żółtkami, dodać budynie i olej i dalej miksować. Ubić białka z cukrem na sztywno i dokładnie połączyć z masą jogurtową. Na wyłożonej papierem blaszce ułożyć biszkopty, wylać masę i piec 60 min. w temp. 180 st. (u mnie było to 50 min.). Po upieczeniu zostawić w piekarniku na ok. 5 min. i dopiero potem wyjmować. Posypać płatkami lub wiórkami (możne też użyć polewy czekoladowej).
Na górnym zdjęciu wersja zaraz po upieczeniu-jeszcze nie „ozdobiona” i z nieco odstającymi bokami, a na dole już po upiększeniu:)

20170414_214320 (2)

Zapisz

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>