Ciasto marchewkowe bezglutenowe

20170415_140401-1

 

Składniki:

2 duże  marchewki

1 małe starte jabłko

200 g mieszanki mąki bezglutenowej (ja używam gotowej firmy Schar)

3 jajka

½ szklanki miodu

½ szklanki oleju

50 g posiekanych orzechów włoskich

½ łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)

1 łyżeczka sody oczyszczonej (bezglutenowej)

1 łyżeczka cynamonu

Marchewki ścieramy na drobnych lub grubych oczkach. Oddzielamy białka od żółtek. Do miski wlewamy olej, dodajemy marchewkę oraz jabłko, orzechy, mieszamy z żółtkami, miodem oraz przesianą mąką z proszkiem i sodą. Dodajemy cynamon. Wszystko razem mieszamy. Ubijamy białko na sztywno i delikatnie łączymy z resztą składników. Masę wylewamy do keksowki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180° przez 45 min.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem:)

 

Inspiracja:malewypieki.pl

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>