Cytrynowiec (bezglutenowy)

ciasto_kostka_cytrynowa_00-1

 

SKŁADNIKI

SPÓD
  • 200 g masła
  • 170 g cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 4 jajka
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 250 g mąki pszennej (u mnie mieszanki bezglutenowej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • nasączenie: 1/4 szklanki soku z cytryny + 1/3 szklanki wody
MASA BUDYNIOWA
  • 1 op. budyniu waniliowego w proszku
  • 375 ml mleka
  • 125 ml soku z cytryny
  • 50 g cukru
  • 125 g masła
BITA ŚMIETANA
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 50 g cukru pudru
  • 2 op. śmietan-fixu
  • odrobina żelatyny rozpuszczonej w ciepłej wodzie
WIERZCH
  • 250 g herbatników z ząbkami
  • lukier: sok z 1 cytryny + 2 szklanki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE

SPÓD
  • Masło pokroić w kosteczkę i zostawić na min. pół godziny aby zmiękło. Jajka wyjąć z lodówki i ocieplić. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dużą formę o wymiarach ok. 26 x 37 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Masło ubić z dodatkiem cukru pudru i cukru wanilinowego na puszystą masę (ok. 7 minut). Następnie stopniowo dodawać po jednym jajku cały czas ubijając, również w przerwach pomiędzy kolejnymi jajkami.
  • Dodać skórkę z cytryny oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksować do połączenia się składników w gładkie i jednolite ciasto.
  • Wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię, wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut. Wyjąć i ostudzić. Nasączyć mieszanką soku z cytryny oraz wody.
MASA BUDYNIOWA
  • 250 ml mleka zagotować z dodatkiem cukru pudru. Resztę mleka (125 ml) wymieszać z sokiem z cytryny oraz proszkiem budyniowym, następnie wlewać stopniowo do gotującego się mleka energicznie mieszając rózgą. Zagotować i odstawić z ognia, przelać do miski, odstawić na 15 minut. Dodać pokrojone w kosteczkę masło i mieszać aż się rozpuści.
  • Wyłożyć na nasączony spód i wyrównać powierzchnię. Całkowicie ostudzić przed wyłożeniem śmietany.
BITA ŚMIETANA
  • Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywną i gęstą pianę, pod koniec dodać śmietan-fixy i wystudzoną żelatynę, dokładnie zmiksować. Wyłożyć na całkowicie ostudzone ciasto, wyrównać powierzchnię.
WIERZCH
  • Na bitej śmietanie ułożyć herbatniki. Przygotować lukier: stopniowo dodawać po pół szklanki cukru pudru do soku z cytryny cały czas mieszając aż uzyskamy gładki lukier. Rozprowadzić go po herbatnikach.
  • Ciasto odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Nie przykrywać aby lukier się nie rozpuścił.

Inspiracja: Kwetia Smaku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>