Pijana śliwka (bezglutenowa)

Pijana_śliwka_3-1-1

 

Baaardzo słodko:)

Składniki: 

  • 500 g śliwek kalifornijskich (suszonych)
  • 250 ml ciemnego rumu

Śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić w garnuszku i zalać rumem. Podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika i odłożyć na bok do momentu kiedy cały alkohol wsiąknie w śliwki.

Składniki na kakaowe blaty:

  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • pół szklanki wody (może być trochę mniej)
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao (płaskie)

Wszystkie składniki umieścić w garnuszku. Zagotować, do rozpuszczenia się cukru, zdjąć z palnika i wystudzić.

Po wystudzeniu:

  • 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
  • pół szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (u mnie mieszanki bezglutenowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek, sodę – przesiać.

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać cukier, dalej ubijając. Dodać wszystkie żółtka i ubić do otrzymania kremowej pianki. Wlać wystudzoną mieszankę i dokładnie wymieszać na wolnych obrotach miksera do połączenia.

Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.

Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków niczym nie smarować. Przelać do formy ciasto, wyrównać.

Piec w temperaturze 180ºC przez 40 – 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku.

Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić ostrym nożem na 2 blaty kakaowe.

Nasączenie (opcjonalnie-u mnie blaty były wystarczająco wilgotne i nie nasączałam:

  • 100 ml kawy
  • 3 łyżki rumu

Wymieszać.

Krem z nutellą i śliwkami:

  • 250 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 400 g nutelli, w temperaturze pokojowej
  • 125 g serka mascarpone, schłodzonego

Masło utrzeć do powstania puszystej masy. Dodać nutellę i mascarpone, utrzeć do połączenia się składników. Dodać śliwki i wymieszać.

Ponadto:

  • 3/4 słoiczka powideł śliwkowych

Polewa czekoladowa:

  • 120 g deserowej czekolady, posiekanej
  • 120 ml śmietany kremówki 30 lub 36%

Kremówkę podgrzać prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać czekoladę, odstawić na 2 minuty, wymieszać. Poczekać do lekkiego zgęstnienia.

Wykonanie:

Na tacy ułożyć jeden z blatów kakaowych. Nasączyć połową mieszanki kawowej z rumem a następnie posmarować cienką warstwą powideł. Na powidła wyłożyć masę ze śliwkami, wyrównać. Przykryć drugim blatem kakaowym. Nasączyć go resztą kawy. Na wierzch wylać polewę czekoladową, rozprowadzić.

Przepis: mojewypieki.com

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>